Vissza

Benyújtották az Országgyűlés elé a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt



Június 6-án benyújtották az Országgyűlés elé a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt, ismertebb nevén a státusztörvényt.

2023. június 6-án nyújtották be az Országgyűlés elé a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt, közismert nevén a státusztörvényt. Az új törvény mellett a tervezet értelmében további több mint 30 más törvény is módosításra kerül, köztük a köznevelésről szóló törvény.

A törvényjavaslat célja – a hozzá fűzött hivatalos indoklás szerint – a köznevelésben dolgozók foglalkoztatására vonatkozó szabályanyag megújítása, a pedagógus életpálya vonzerejének növelése, továbbá a foglalkoztatás rugalmasságát szolgáló megoldások bevezetése. Ennek keretében létrejön a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípus, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus és az ehhez szorosan kapcsolódó tevékenységet ellátó nevelést és oktatást közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit.

2023-06-13 | dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>