Vissza

Rendkívüli ülést hívtak össze a Státusztörvény elfogadására



A ma reggeli sajtóhírek szerint a pedagógus-életpályára vonatkozó törvényjavaslatot rendkívüli ülésen – várhatóan július 7-ig fogadják el. A mellékelt levél szerint Semjén miniszterelnök-helyettes öt törvényjavaslat – köztük a pedagóguséletpálya-törvény – megtárgyalására rendkívüli ülést kezdeményezett. A törvényjavaslat általános vitájára várhatóan június 16-án, pénteken kerül sor. Az Országgyűlés Kuturális Bizottsága a mai napig még nem tárgyalta meg a törvényjavaslatot.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt, közismert nevén a Státusztörvényt 2023. június 6-án nyújtotta be a Kormány az Országgyűlés elé. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a T/4255-ös irományszámon futó Státusztörvény-javaslathoz a https://www.parlament.hu/ oldalon az „Irományhoz kapcsolódó háttéranyagok és egyéb dokumentumok” menüpontba feltöltött, általa június 12-én aláírt levelében indítványozta Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél, hogy kerüljön összehívásra 2023. június 16-ra az Országgyűlés rendkívüli ülése. Az Országgyűlés eredetileg csak június 15-ig ülésezett volna.

Indoklásában szerepel, hogy a rendkívüli ülés megtartása a Státusztörvény mellett további négy törvényjavaslat mielőbbi elfogadása, illetve az ezt biztositó egyes eljárási szakaszok lezárása miatt szükséges. Kifejtette, hogy az ezekről történő „szavazásoknak az őszi ülésszakra történő halasztása fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné, illetve a döntések végrehajtásának előkészítésének kitolódása számos problémát okozhat a jogalkalmazásban.”

A benyújtott törvénytervezettel kapcsoaltos, elemző írásunk az alábbi linken érhető el.

2023-06-14 | dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>