Vissza

A középiskolások ingyenes jogosítványszerzését tervezik bevezetni



Megjelent egy törvénytervezet, amely ingyenesen biztosítaná a „B” kategóriás jogosítvány megszerzését a középiskolásoknak és a szakképző intézmények tanulóinak.

2023. augusztus 7-én megjelent a kormany.hu oldalon társadalmi egyeztetés céljából „az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről” szóló törvény tervezete, amely ingyenesen biztosítaná a „B” kategóriás jogosítvány megszerzését a középiskolásoknak és a szakképző intézmények tanulóinak.

A tervezet, amely egyébként összesen 78 törvényt érint, módosítani tervezi a köznevelésről szóló törvény mellett a szakképzésről szóló törvényt is. Eszerint mindkét törvény, azonos szövegezéssel azzal egészülne ki, hogy az állam – a tervek szerint – a középiskolában, illetőleg szakképző intézményben tanulók részére ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását. A tervezet azt is megengedné, hogy a szülő, a törvényes képviselő vagy a nagykorú tanuló döntésével visszautasítsa a képzésben való részvételt.

2023-08-16 | dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>