Vissza

A gyermekek Magyarország kincsei



A gyermekek jelentik a jövőt. Az ő jólétük és jól-létük biztosítása, biztonságuk garantálása és érdekeiknek folyamatos szem előtt tartása mindannyiunk közös feladata.

 

A gyermekek, a fiatalok megbecsülése, a gondtalan gyermekkor biztosítása annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott, harmonikus felnőttekké váljanak a szülők mellett az iskola, a pedagógusok, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakemberek, de akár a média és a gazdasági élet képviselőinek, valamint nem utolsó sorban az önkormányzatoknak és az államnak is feladata. A civil szervezetek fontos partnereink ezen a téren is.

A gyermekek érdekében a kormányzat számos intézkedést hozott: évről-évre jelentősen többet költöttünk a gyermekek nevelésére fordítható családtámogatási ellátásokra, 2015-ben 207 milliárd forinttal többet 2010-hez képest. Azon gyermekek érdekében, akiknek nem adatott meg, hogy családba szülessenek, könnyítettük az örökbefogadást, rövidítettük a határidőket, hogy minél korábban családba kerüljenek, és az örökbefogadói gyes-t is bevezettük. Biztosítjuk azt, hogy minden 12 évesnél fiatalabb gyermek nevelőszülőknél tudjon nevelkedni.  2014. január 1-től a 12 év alatti gyermekek a gyermekotthon helyett már munkaviszonnyal rendelkező nevelőszülőkhöz kerülnek, ütemezetten 2016 végéig minden ezen életkor alatti gyermek nevelőszülői családban fog élni.

A gyermeki jogok biztosítása érdekében bevezettük a gyermekbarát igazságszolgáltatást, gyermekjogi képviselők állnak a gyermekek rendelkezésére és olyan programokat támogatunk, mint például  a Gyermekbarát Település pályázat. A Nemzeti Tehetség Programból idén 2,8 milliárd forinttal támogatjuk a fiatal tehetségek felismerését, tehetségük kibontakoztatását.

Az idei évtől ingyenes étkezést biztosítunk a bölcsődés és óvodás gyermekek nagy részének, ami 230 ezerrel jelent több gyermeket, mint jelenleg. A gyermekek érdekét szolgálja, hogy szeptembertől három éves kortól kötelező az óvoda, amely alól akkor jár felmentés, ha a gyermek érdeke ezt kívánja. Idén szeptembertől ingyen kapják a  tankönyveket már az általános iskola első három osztályában, a mindennapos testneveléssel és az új gyermekétkeztetési szabályokkal hozzájárulunk a gyermekek egészségének megőrzéséhez, a rendellenességgel küzdő gyermekek érdekében pedig erősítjük a kora gyermekkori intervenciós ellátást, hogy szakszerű, időben érkező segítséggel minél korábban és hatékonyabban lehessen orvosolni ezeket a nehézségeket.

A gyermekek Magyarország legfontosabb erőforrásai, a jövő zálogai, ezért ösztönözzük a gyermek- és családbarát szemlélet elterjedését. Köszönjük mindenkinek, aki partnerünk ebben, és Gyereknap alkalmából sok szeretettel köszöntjük a gyermekeket, az újszülöttektől a nagy gyermekekig!

(Emberi Erőforrások Minisztériuma, Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)

2015-06-01 | kormany.hu | Módszertár

Szeretnék ilyen híreket kapni >>