Vissza

Országos felmérés kezdődik a gyermekkori elhízás vizsgálatára



Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az 2019/20-as tanévben harmadik alkalommal indít országos felmérést a gyermekkori elhízás vizsgálatára. 7200 hétéves általános iskolás testtömege és testmagassága mellett megvizsgálják az iskolai táplálkozási környezetet és kikérik a szülők véleményét is. A Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (COSI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) indította útjára 2007-ben, célja, hogy a 6–9 évesek körében felmérje a gyermekkori túlsúly és elhíz

 



Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az 2019/20-as tanévben harmadik alkalommal indít országos felmérést a gyermekkori elhízás vizsgálatára. 7200 hétéves általános iskolás testtömege és testmagassága mellett megvizsgálják az iskolai táplálkozási környezetet és kikérik a szülők véleményét is. A Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (COSI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) indította útjára 2007-ben, célja, hogy a 6–9 évesek körében felmérje a gyermekkori túlsúly és elhízás előfordulását az európai régióban.

Hazánkban minden ötödik 7 éves túlsúlyos vagy elhízott, ezzel a középmezőnybe tartozik. 2010 óta ez a mutató nem romlott, amely összefüggésben van a mindennapos testmozgás bevezetésével, az ún. NETA hatálya alá eső termékek iskolai korlátozásával és a közétkeztetés kedvező átalakításával. A várhatóan 2019. október 1. és 31. között zajló felmérés az éves iskola-egészségügyi szűrések részeként a Magyar Védőnők Egyesülete, az iskolavédőnők és az OGYÉI közreműködésével fog zajlani.

2019-09-16 | Dr. Klész Tibor | Iskolaszervezés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>