Vissza

Elfogadta az Országgyűlés az új szakképzésről szóló törvényt



Elfogadta az Országgyűlés az új szakképzésről szóló törvényt, amely alapjaiban alakítja át a szakképzés rendszerét és az iskolatípusokat. A részletek a végrehajtási rendeletekben fognak megjelenni.

 



2019. november 19-én fogadta el az Országgyűlés az új szakképzésről szóló törvényt, amely a 2011-ben elfogadott elődjét váltja 2020. január 1-jétől.

A jogszabály alapvetően alakítja át a szakképzés rendszerét a 2020/2021-es tanévtől, átnevezi az iskolatípusokat, bevezeti az ágazati alapképzést, a tanulószerződés helyett pedig szakképzési munkaszerződés keretében vesznek részt a jövőben a fiatalok a duális képzésben. Az átalakított ösztöndíjrendszerrel párhuzamosan dobbatóprogramot és úgynevezett műhelyiskolákat indít a lemorzsolódás csökkentésére.

A törvény szakít a köznevelési törvénnyel, és saját tanügy-igazgatási szabályokat határoz meg a szakképzésre vonatkozóan, keretjelleggel. A további részletszabályokat végrehajtási rendeletben fektetik le.

A változásokat részletes cikkben fogja bemutatni szakértőnk az Iskolaszolga című folyóirat decemberi számában. A szakképzési rendszer változásairól pedig a jövő év elején cikksorozatban jelentkezünk.

2019-11-20 | Dr. Klész Tibor | Szakképzés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>