Vissza

Módosult a köznevelési törvény



A törvénymódosítás elsősorban a nemzetiségi nevelést érintette. Továbbá a tankötelezettség megállapítására vonatkozott. Az új előírások január 1-jétől lépnek hatályba.

 Módosult a köznevelési törvény

A Magyar Közlöny 2019. december 12-i számában jelent meg a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról szóló 2019. évi CII. törvény, amely csak kis mértékben érintette a jogszabályt. Eszerint a nemzetiségi pótlék összegének alsó határa 10%-ban, felső határa pedig 40%-ban kerül meghatározásra 2020. január 1-jétől.

Az indoklás értelmében elengedhetetlenül szükséges a nemzetiségi nevelési-oktatási feladatot ellátó pedagógusok fokozott megbecsülése, nemzetiségi pótlékuk maximum értékének 40%-ra történő emelése és emiatt növelni kell a nemzetiségi pótlék támogatási előirányzatát és a támogatás fajlagos összegét. Ezzel egy időben a pótlék differenciálása is megtörténik a nemzetiségi oktatás-nevelésre fordított munkaidő arányában.

Ugyancsak 2020. január 1-jén lépnek hatályba azok a még nyáron elfogadott köznevelési törvénybeli változások is, amely az óvodai foglalkozáson való részvétellel, valamint a tankötelezettség teljesítésének megkezdésével kapcsolatos eljárásra és a felmentést engedélyező szervre vonatkozó új szabályokat tartalmazzák.

2019-12-16 | Dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>