Vissza

Oktatási Akciócsoport: ne legyenek tavasszal szóbeli érettségi vizsgák



A koornavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet egyik legsürgősebben eldöntendő kérdése, hogy mi legyen a tavaszi érettségi vizsgákkal. Az OKtatási Akciócsoport javaslatát április 9-én jelentették be.

érettségi vizsga

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár 2020. április 9-i sajtótájékoztatóján elmondta, az Oktatási Akciócsoport azt javasolja a Kormánynak, hogy a tavaszi érettsági vizsgaidőszakban ne legyenek szóbeli és gyakorlati érettségi vizsgák, hanem csak az írásbeli érettségi vizsgák kerüljenek megtartásra. A javaslat szerint az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a köznevelési standardokon túl az megfeleljen a járványügyi helyzetnek, az emberek biztonsági elvárásainak és a felsőoktatási felvételi korrekt lebonyolíthatóságának is. Senkinek sem lenne kötelező érettségizni, amennyiben idén nem felvételizik.

Ezzel a felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és valamennyi 14 nap alatt lebonyolítható. A szóbeli vizsgát csak azon tárgyak esetében tartanának, amelyekből csak ilyen módon lehet levizsgázni és azoknak a sajátos nevelési igényű diákoknak, akik felmentést kapnak az írásbeli vizsga alól. Ez 320 ezer szóbeli helyett mindössze 4500 vizsgaeseményt jelentene. Jelenleg arra készülnek, hogy május 4-én elkezdik a vizsgákat. A javaslatokról várhatóan a jövő szerdai ülésén dönt a kormány.

2020-04-14 | dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>