Vissza

ITM javaslat: legyenek májusban szakmai gyakorlati vizsgák



Amióta a koronavírus miatt bevezették a veszélyhelyzetet, az érintetteket kiemelten foglalkoztatja, hogy mi lesz az idei évi érettségi és szakmai vizsgákkal. Megjelent egy javaslat a helyzet rendezésére.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2020. április 19-i javaslata szerint májusban megtartják a szakmai gyakorlati vizsgákat az iskolai rendszerű szakképzésben. Minderre a járványhelyzetre tekintettel szóbeli vizsgák nélkül szigorú óvintézkedések mellett kerülne sor a javaslat szerint. A komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban kell megszervezniük az intézményeknek, a gyakorlati vizsgákat pedig az iskolák által meghatározott időpontban „lehetőség szerint” májusban tarthatják meg.

A vizsgán azok a végzős tanulók vehetnek részt, akik az utolsó tanévben a kötelező szakmai gyakorlat legalább 60 százalékát teljesítették. A vizsgára bocsátás feltételeként előírt okiratok (például nyelvvizsga, jogosítvány) bemutatása nem kötelező és a vizsga végeredményét a szóbeli vizsga eredménye nélkül kell megállapítani.

Az érettségikhez hasonlóan a szakmai vizsgákat is kis létszámmal, a vizsgázók közötti megfelelő védőtávolság biztosításával kell megszervezni és lebonyolítani. Az ITM javaslatáról előreláthatóan a jövő héten dönt a Kormány.

2020-04-21 | dr. Klész Tibor | Szakképzés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>