Vissza

Gyermekek napközbeni felügyelete



A koronavírus-járványra való tekintettel a legtöbb településen bezártak az óvodák és a bölcsődék. Erre tekintettel az új jogszabály rendelkezett a gyermekek felügyeletéről. Óvoda és bölcsőde fenntartója köteles megszervezni az egészséges gyermekek felügyeletét reggel hat és este hat között.


2020. április 30-án hatályba lépett a veszélyhelyzet során a gyermekek napközbeni felügyeletével kapcsolatos intézkedésekről szóló 152/2020. (IV. 27.) kormányrendelet, amelynek értelmében az óvodai vagy bölcsődei ellátást nyújtó intézmény fenntartója köteles megszervezni a nem fertőző bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét.

Az ügyeletet munkanapokon legfeljebb 6 és 18 óra között kell biztosítani, kiscsoportos formában, csoportonként legfeljebb 5 gyermekkel. Az ügyeletért térítési díj nem kérhető és a gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt biztosítani kell. A jogszabály biztosítja a munkahelyi gyermekfelügyelet megszervezését is a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek felügyelete céljából, ugyancsak munkanapokon 6 és 18 óra között, kiscsoportos formában.

2020-05-05 | dr. Klész Tibor | Jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>