Vissza

Szakképzési Információs Rendszer



Már működik a Szakképzési Információs Rendszer, azaz a SZIR.


A 2020/2021-es tanévtől a szakképzés információs rendszere, azaz a SZIR látja el a szakképzésben az intézményi, tanulói és oktatói adatokkal kapcsolatos kiszolgálói feladatokat. A SZIR elektronikus alkalmazások, adatállományok, dokumentációk adatbázisa, adatszolgáltatási rendszer, amely szakmai rendszerekből, azokat kiszolgáló, támogató segédprogramokból és alrendszerekből épül fel. A SZIR-ben tárolt adatokhoz az intézmények közvetlenül nem férnek hozzá, a tárolt adatok töltése és frissítése automatikusan a KRÉTA-ból történik.

A SZIR szolgáltatásai kapcsolódnak a társadalombiztosítási ellátásra való jogosultság megállapításához, az egyes családtámogatási szolgáltatások igénybevételéhez, a kétszintű érettségi vizsga adminisztrációs rendszerének, a mérés-értékelés szakrendszerének, a pedagógusminősítés rendszerének működéséhez, illetőleg a középfokú felvételi eljárás lebonyolításához, a diákigazolvány igénylés adminisztrációs rendszeréhez, valamint a Tisztaszoftver – Office365 jogosultság ellenőrzéséhez.

Fontos, hogy a SZIR nem keverendő össze az ISZIIR-rel, azaz az Internet alapú Szakképzési Integrált Információs Rendszerrel, ami a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által már 16 éve működtetett informatikai rendszer.

2020-09-28 | dr. Klész Tibor | Szakképzés

Szeretnék ilyen híreket kapni >>